GEORGINER
DAHLIA

 

Georginrn (Dahlia) ble i sin tid født i Mexiko. Den stammer opprinnelig fra de mexikanske høyslettene der de ble brukt til dekorasjoner av Toltec-folket for ca. 1300 år siden. Den kom til Europa første gang helt på slutten av 1700-tallet, og de første sortene var hvite , røde og lilla. Siden er de krysset mellom tusentalls varianter. Georginene trives godt med lite stell i enkel jord, bare den får nok lys og vann.

Her er georgine bedet vårt. Vi har tilsammen 20 planter i dette bedet. Det er noen av plantene som er like, men vi prøver å holde et assortert utvalg med planter som står til hverandre i farge og type blomst. Det finnes jo et utall forskjellige typer (blomster) av georginer og nesten alle er like pene å se på, alle på sitt vis.

Vi har her en forholdsvis ny innkjøpt type som vi setter stor pris på. Sorten er en (D. decorative) Grand Prix 1. Blomsten her er meget stor og fin, den blir helt opp til 30cm i diameter og med kule form, ikke småtteri, hva? Fargen kan variere fra hel gul til nesten hel hvit mens blomstene er unge. Etter hvert som de blir større og modne så blir de gule med hvite tupper i kronbladene. Vi synes at denne sorten var et funn og vi håper derfor at vi skal greie å oppbevare denne videre fremover. Den er som sagt to år gammel for oss så vi har klart en vinter og håper som sagt på fler. Rotknollen er så langt liten og kan fort tørke inn ved vinteropplaget.

Jeg må ta med enda et bilde av denne nydelige georginen. Vi ser her hvor mye hvitt det er i kronbladene, og ser vi på knuppen helt nede til høyre ser vi at denne er nesten helt hvit. Så som det vises har denne blomsten i seg selv et utrolig fint fargespill i sin utviklingsperiode. Dette ved siden av at den blir utrolig stor i omkrets. Jeg har i år akkurat tatt opp røttene på denne for overvintring og disse har i sommer utviklet seg til å bli ganske store, noe som låver godt for neste sesong. Eneste problemet med denne planten er at blomstene blir så stor og tunge at stilken kan brekke. Jeg vil til neste sommer prøve å gjøre noe med dette.

Her ser vi en "Georgine Dekorative Gerrie Hoek" rosa. Denne typen har vi hatt i mange år. Den er meget blomstervillig og har et vell av rosa mellomstore blomster. Blomstringstiden på denne sorten er som på de fleste sortene, fra slutten av juni til frosten kommer og gjør slutt på sommeren. Utplantingen av røttene setter vi gjerne i gang med rundt 17. mai, eller som om vi skulle ha satt poteter. Spiringen kommer da i gang alt etter hvor store groer røttene har og hvordan temperatur det er ute, især nattetemperaturen.

Denne georginetypen har vi hatt i mange år, faktisk helt fra vi begynte med georginer. Planten blomstrer meget villig og med store blomster, kan bli en 20cm  i diameter. Røttene til denne planten er veldig overvintringsvillige, og de utvikler seg til og bli veldig store gjennom sommersesongen. Disse må derfor som oftest deles om våren før utplanting. Det er ikke noe særlig å sette georgine røtter som er for store, det er bedre å dele disse slik at det bygges nye konller under vekstsesongen. Vi har funnet ut at en størrelse som en mellomstor bolle er bra. Med denne størrelsen utvikler planten seg godt, og gir et tett og fyldig stengelverk, og ikke minst stor og fyldig blomstring.

Georgine Dekorative Orion heter denne skjønne blomsten. Den står oppført som rosa/hvit, men den synes å være litt lilla rosa/hvit synes jeg. Roten på denne er nettopp tatt opp for i år og gjort klar til vinteropplag. Jeg tar da opp roten og renser denne for jord så godt jeg kan med fingrene, uten å skade knollene. Deretter spyler jeg den ren med vannslangen. Etter dette legges røttene til avrenning og tørk noen timer før de legges i vinteropplag. Vi bruker da plast kar som rommer en 2 til 5 røtter, alt etter størrelsen på disse. Det viktigst er at de legges slik at luften kan sirkulere ellers vil røttene råtne. Samtidig må de ligge mørkt og ikke for tørt og varmt. På denne måten går overvintringen bra.

Vi har her en Dahlia (decorative) Procyon som har en nydelig gul mitte med en skjønn orange ytterkrans på kronbladene. Denne blomsten lyser virkelig opp i georginebeddet. Denne planten blir som de andre, store ca. 1,5 m høy. På grunn av dette bør en binde opp plantene i sommerhalvåret. Jeg bruker å sette ned fire stokker (pinner) på ca. 0,75 - 1 m høyde rundt planten i fire hjørner. Fra stokk til stokk binder jeg så en trå som planten kan støtte seg mot. Er planten slik at den ikke fyller ut firekanten så binder jeg også tråden i kryss hjørne imellom stokkene. Dette gjør at plantene står helt støtt, slik at vinden ikke får ødelagt noe. Husk når stokkene settes ned i bedet så er det størrelsen på roten som avgjør hvor langt ifra hverandre stokkene skal stå, røttene må ikke skades.

Denne mørkerøde georginen her er en av de første georginene vi skaffet oss. Blomsten er ikke så stor ca 8 til 10cm i diameter. Men fargen er er en nydelig dyp mørkerød farge. Planten blomstrer meget rikt slik at den gjør meget ut av seg i bedet. Dette får bli den siste planten jeg tar opp i denne omgangen, men her kan en frotse i emner å skrive om.