SOMMERBLOMSTER

 

Av sommerblomster har vi mange slag som vi bruker sammen med staudene våre. Blant sommerblomstene regner jeg da også løk og knollplanter. Alle knollplantene i denne gruppen er knoller vi må ta inn om vinteren for overvintring. Løkene tas opp etter blomstring, senest når vi planter ut sommerblomstene våre.  Av plantene i denne kategorien er vel georginene de vi setter størst pris på. Noen av sommerblomstene vi bruker å ha skal jeg prøve å vise her.

Georginer er som jeg har skrevet før noe av det fineste vi har av sommerplanter, synes vi. Vi har georginer i mange forskjellige farger, både ensfargede og flerfargede. Rotknollene til disse tar vi inn om vinteren, og planter dem ut igjen rundt 17. mai neste år. Etter hvert vokser rotknollene og blir ganske store med tiden, enkelte så store at vi må dele røttene. Dette er også bra for roten idet denne forenyes slik at planten blir friskere og mer blomstringsvillig.

Tagetes er vel den mest populære såplanten vi har. Vi bruker tre forskjellige sorter av vanlig tradisjonell type, og en type som har en mer busket vekst. Av disse fire typene driver vi gjerne frem tilsammen en ca. 300 til 350 planter for utplanting.

Skaugum-begonia er for oss den knollplanten vi til i dag setter størst pris på. Vi bruker denne stort sett over hele hagen der vi finner plass og vi synes den passer. I potter på terassen og ved inngangen bruker vi den også. Planten ser ut til å trives på de fleste stedene vi setter den, og gir en meget rik blomstring. Til forkultivering setter vi gjerne en 80 til 90 planter, pluss pottene til terassen og inngangen.