STEINBED-PLANTER

 

I skråningene våre har vi en del steinbedplanter, og disse ser ut til å trives bra etter hvert. En del av disse plantene har vi fått som avleggere av venner og kjente, og en del har vi kjøpt. Det kan derfore skorte litt på kjennskapen til de riktige navnene på en del av plantene, men det tar vi ikke så tungt. Plantene er pene og trives, det er det viktigste for oss. Jeg skal under her vise en del av sortimentet, og de erfaringene vi har gjort med disse.

Rød Hagepute, Aubrieta, er en skjønn plante især i blomstringstiden. Blomstringen starter gjerne i juni og varer en til to måneder alt etter hvor mye sol og varme vi får. Planten vokser seg ganske fort stor og fin og kan etter hvert med fordel deles slik at den utvikler nye og friske skudd. Dette gjør at planten holder en jevn og fin tueform som er full og tett med blomster hvert år. Ellers tåler planten både sol og skyggefull plass, og ikke alt for mye gjødsel.

Dette er en rosa hagepute, Aubrieta. Den har de samme betingelsene som planten over. Denne planten blomstrer noe mer glissent enn den røde, men mer enn nok. Plantene er fine og formere med planteavskjær. Avskjæringen bør foretas om våren, samtidig som planten trimmes for sommeren. Plantingen av de nye plantene gjøres da så raskt som mulig. Jorden bør helst være porøs og muldrik hvis dette er mulig, men med godt stell gir planten  rik blomstring på magrere jord også.

Hagesildre, Saxifraga, er en rikblomstrende plante. Blomstringstiden for denne planten er juni. Blomstene sitter på tynne stengler som vokser ca. 10cm over selve planten. Disse klipper vi av etter at   blomstringen er over, planten ser da mye friskere og trivlig ut. Denne planten tåler både sol og skygge, og gjødsles middels. Roten bør deles etter behov, planten blir da mye friskere,og blomstrer jevnere og penere.

Småhjerte heter denne planten. Den blomstrer villig det meste av sommeren med hjerteformede blomster.

Vi har og har hatt denne planten flere steder i hagen, nå har vi den bare i skråningen. På våren når de første blomstene kommer er den praktfull. Planten vokser villig og har en tendens til å spre seg litt mye. Den er også en yndet plante for bladlus noe en bør være obs på. Får lusa tak, ødelegger den planten. Ellers liker den mye sol, tåler litt skygge men ikke for mye.

Denne hvite tuen her vet vi ikke navnet på. Vi har fått den av noen venner og har hatt den i mange år. Den ligner mye på Arabis, men blomstrer mye senere på sommeren. Blomsten blomstrer på lange tynne stilker og gir et helt tett hvitt teppe. Planten blir stor og må stadig tynnes. Den er ikke kravstor til jordsmonet, og står hos oss i full sol. Etter blomstring må planten renses for visne blomster og blomster- stilker for at planten skal gi det inntrykket den kan etter blomstringen. For utover  ettersommeren og høsten gir bladverket en sølvglinsende effekt som er meget dekorativ

Denne planten er jeg ikke helt sikker på, men jeg tror den heter Høstris. Den ligner mye på Erica eller Røyslyng. Vi har bare en plante av denne i skråningen. Ellers virker den å være nøysom, men den liker seg ikke når solen steker for mye og det blir for tørt.
Dette er det jeg tar med av steinbedplanter som vi har i skråningene våre, vi har jo andre staudeplanter og sommerblomster i tillegg.